Social Icons

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΣ Γιάννινα : O Στάικος είχε φροντίσει να έχει ένα εξαιρετικό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια.

 Οι μόλις 9 βαθμοί του πρώτου γύρου, έγιναν ήδη 17 για τον ΠΑΣ Γιάννινα μετά τις 4 πρώτες αγωνιστικές του δευτέρου και σίγουρα το βαθμολογικό αυτό ξέσπασμα ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους! Όσο και να έβλεπε κανείς εξέλιξη στην ομάδα, δεν μπορούσε να το φανταστεί ότι θα γινόταν μ’ ένα τέτοιο «μπαμ», που θα έκανε τον ΠΑΣ… «talk of the town» ή για να το πούμε και διαφορετικά «πρώτο θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια».

Έχοντας πλέον ένα ικανό δείγμα για το τι άλλαξε και ο ΠΑΣ… «ήρθε μια νύχτα ξαφνικά» σαν εφιάλτης στους αντιπάλους του, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δική μας εξήγηση, η οποία στηρίζεται σε καθαρά αγωνιστικά κριτήρια και όχι σε «βουντού», τύχη, «κόζια» της διαιτησίας, ευνοϊκό πρόγραμμα κτλ.

Καταρχάς η διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν καθοριστική. Δεν  λέμε ότι η ομάδα δεν πάλευε τα ματς, αλλά δυστυχώς την είχε πάρει από κάτω, δεν της έβγαινε τίποτα στα παιχνίδια και η κριτική που ασκούταν δεν ήταν μόνο αγωνιστική. Ή ακόμα κι αν ξεκινούσε από αγωνιστική, συγκεκαλυμμένα ή μη κατέληγε στο «φέρτε άλλους παίκτες και διώξτε τον προπονητή».

Αλλά συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, τα όρια εξάντλησης υπομονής του καθενός διαφέρουν και το κατανοούμε. Σημασία έχει ότι στη διακοπή τα πάντα αποσυμπιέστηκαν, η ομάδα ξαναβρήκε την ηρεμία της, γιατί ο κ. Στάικος είχε φροντίσει να έχει ένα εξαιρετικό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια. Αν είχε χάσει τα αποδυτήρια, τότε θα ήμασταν οι πρώτοι που θα λέγαμε ότι «δεν μπορεί».

Άρα καλά αποδυτήρια και επιστροφή στην ηρεμία, είναι ένας πρώτος λόγος που εξηγεί γιατί μεταμορφώθηκε ο ΠΑΣ.

Κατά δεύτερον, έχουμε πλέον 4 καινούργια πρόσωπα στην ενδεκάδα. Εκτός των Τσιντώτα και Τζίνο που κατευθείαν έφεραν άλλη «αύρα» στο παιχνίδι, έχουμε την καθιέρωση των Ριένστρα και Μπάλαν. Τέσσερα νέα και μάλιστα επιδραστικά πρόσωπα στους έντεκα, είναι σοβαρή αλλαγή, δεν είναι μια απλή «πινελιά». Και είναι εν αναμονή και ο Νίνης και οσονούπω θα δούμε και τους Κιάκο, Λώλη, Μπιλμπάο, αργότερα Λέο και Κόντε.

Μία παρένθεση εδώ για τον Μπάλαν. Μήπως έχουμε πλέον καινούργιο… «βασιλιά» στην πόλη; Η συχνότητα σκοραρίσματος τον κάνει πλέον πολύ αγαπητό στους φιλάθλους!

Μαζί με την είσοδο των 4 αυτών παικτών, ταυτόχρονα παρατηρούμε την έκρηξη απόδοσης του Πήλιου, μαζί με την… απελευθέρωση του Καραχάλιου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα νόμιζες ότι ήταν αλυσοδεμένος στα κάτεργα και τώρα πια βγαίνει διψασμένος να τους «καταπιεί» όλους!

Κι εκεί έρχονται και παρασύρονται πλέον και οι υπόλοιποι όπως Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκης, Παμλίδης, Λιάσος, Τζίμας. Καλά για τον Μορέιρα δεν λέμε, ήταν από την αρχή της σεζόν μία κατηγορία ελπίδας και αισιοδοξίας μόνος του!

Προ Μουντιάλ γράφαμε και λέγαμε συνεχώς ότι η ομάδα θέλει 2-3 μεταγραφές που θα την ανεβάσουν επίπεδο και οι οποίοι θα τραβήξουν και τους υπόλοιπους προς τα πάνω. Τα βλέπετε τώρα πως βγαίνουν με μαθηματική ακρίβεια;

Θα ήταν πολύ εύκολο και για μας να «συντονιστούμε» με το λαϊκό αίσθημα περί αποπομπής του προπονητή για να λυθούν δια μαγείας τα προβλήματα, αλλά προτιμήσαμε να δούμε τις λύσεις μέσα από τις ευκαιρίες που έδινε η διακοπή για το Μουντιάλ. Και ευτυχώς που ο κ. Χριστοβασίλης συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει έγκαιρα τις μεταγραφές, γιατί εκεί εδράζεται ένα από τα μυστικά της μεταμόρφωσης.

Και τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε και στη δουλειά του κ. Στάικου στη διακοπή. Όταν όλοι του έλεγαν να αλλάξει το 4-3-3 και να τα αφήσει αυτά γιατί δεν έχει ούτε τους παίκτες ούτε ταιριάζουν στην ομάδα, εκείνος δούλεψε για να δείξει ότι δεν ήταν λάθος το σύστημα, απλώς η εφαρμογή του πλάνου κάπου χώλαινε. Κι έτσι έχουμε σήμερα καί βαθμούς καί ελκυστικό ποδόσφαιρο που κι εκείνος το είχε θέσει ως στόχο όταν ανέλαβε την ομάδα. Γιατί όπως λέγαμε ότι ο ΠΑΣ τρώει για πλάκα 2 γκολ σε κάθε αγώνα, έτσι τώρα πρέπει να πούμε ότι βάζει για πλάκα και 2!

Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο θα συνεχιστεί το σερί της ομάδας, γιατί όσο παίζει μπάλα η καλή ψυχολογία και η ρέντα, τόσο η ομάδα θα πηγαίνει τρένο. Όταν έρθει η πρώτη ήττα, εκεί θα δούμε τη μετέπειτα διαχείριση. Σε γενικές γραμμές, όμως, ο ΠΑΣ εμφανίζει δυναμική να ακολουθήσει το γκρουπ αυτών που θα παλέψουν για πλέι οφ, παρά για να ξαναβρεθεί να παλεύει για τη σωτηρία. Ας τελειώσουμε, όμως, πρώτα με τη σωτηρία, από την οποία απέχουμε πλέον 10-13 βαθμούς και βλέπουμε.

Επόμενος αντίπαλος ο Παναθηναϊκός, σε παιχνίδι πολύ ειδικών συνθηκών για τους «πράσινους», οι οποίοι έρχονται ως πρώτοι στη βαθμολογία, αλλά τελείως ντεφορμέ και με πιεσμένη ψυχολογία μετά την ήττα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Υ.Γ.: Ο διάλογος είναι χρήσιμος, ακόμα και για να επιβεβαιωθούν πολλές φορές οι διαφωνίες, γιατί τουλάχιστον γνωρίζεις με ποιον έχεις να κάνεις, πως σκέφτεται και τι θέλει. Και στο κάτω – κάτω, τσακώνεσαι και εκτονώνεσαι πρόσωπο με πρόσωπο. ΠΑΕ και οργανωμένοι πρέπει να μιλήσουν οπωσδήποτε, άσχετα αν θα τα βρουν. Ο ΠΑΣ δεν είναι ΝΠΣ Βόλος, σφραγίδα ενός προέδρου που όσο υπάρχει, υπάρχει και η ομάδα. Είναι οργανισμός που τους χρειάζεται όλους, γι’ αυτό έρχεται από το παρελθόν και θα υπάρχει και για πολλά ακόμα χρόνια στο μέλλον. Οποιοσδήποτε βγάζει εγωισμούς σ’ αυτή τη φάση το κάνει καθαρά εις βάρος της ομάδας. Και οποιοσδήποτε θελήσει να επωφεληθεί από την κόντρα των δύο για να… βασιλέψει εκείνος γίνεται αστείος…

Υ.Γ.2: Μέχρι και για τις δηλώσεις του είχε δεχτεί κριτική ο Στάικος. «Έγραψε» όμως η ατάκα ότι «κερδίσαμε τη μάχη της κερκίδας χωρίς να έχουμε οπαδούς στην κερκίδα, αλλά στο βουνό!». Θα αφήσει ιστορία η φράση αυτή και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια!

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών για ένα ματς που ο ΠΑΣ το κέρδισε όταν ο αντίπαλος του το έκανε δύσκολο και όχι όσο είχε τον απόλυτο έλεγχο.

Παναγιώτης Τσιντώτας: Έχει κάνει μια πολύ μεγάλη επέμβαση στον Νίκα σε φάση που σηκώθηκε σημαιάκι για οφσάιντ, αλλά αν έμπαινε γκολ, μάλλον θα ήταν κανονικό. Καίρια επέμβαση εκεί. Το γκολ ενδεχομένως και να έχει ευθύνη, αφού το σουτ γίνεται από τα 30 μέτρα και υπήρχε χρόνος αντίδρασης, αλλά αυτά είναι και υποκειμενικά όταν τα βλέπεις από την τηλεόραση, που δεν ξέρεις τι οπτικό πεδίο έχει ο τερματοφύλακας και με τι ταχύτητα φεύγει η μπάλα από τον Παναγιώτου. Από εκεί και πέρα είναι σταθερός και εμπνέει ασφάλεια. Είχε 3 αποκρούσεις, 6 κλεψίματα και 2 λάθη.

Κάρλες Σόρια: Το επιθετικό του κομμάτι πολύ καλό, με εκτελέσεις στατικών φάσεων, σέντρες «ζυγισμένες» κτλ, οπότε στην άμυνα είναι το θεματάκι που έχει και το οποίο το έχει βελτιώσει, αλλά χρειάζεται κι άλλο. Είχε 2/6 γεμίσματα, 1 ασίστ, 4 προωθητικές πάσες, 4 κλεψίματα, 3 λάθη και 2 επεμβάσεις.

Σταύρος Πήλιος: Πηγαίνει «τρένο» ο Σταύρος που έχει το πλεονέκτημα να «διαβάζει» γρήγορα τις φάσεις, αλλά και να παίρνει γρήγορα αποφάσεις για το που θα κινηθεί και πως θα πάει στη φάση. Προσοχή να μην «τσιμπάει» σε «τσαμπουκάδες» και παίρνει τζάμπα κίτρινες. Πολλές μονομαχίες με τον Βρακά, με τον οποίο είχαν υπάρξει αντίπαλοι στις υποδομές, όταν ο Βρακάς έπαιζε στον ΠΑΟΚ. Και οι δύο έδειξαν ότι είναι το «αύριο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχε 3 προωθητικές πάσες, 8 κλεψίματα, 8λάθη, 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια και 3 κερδισμένα φάουλ.

Νώντας Παντελάκης: Μαχητικός, συγκεντρωμένος, πρώτος στην μπάλα, κέρδισε τις μονομαχίες, δείχνοντας γι’ άλλη μια φορά πολύ πάθος. Έκανε 3 κλεψίματα, 6 επεμβάσεις, 5 λάθη και παραχώρησε 3 φάουλ.

Ζήσης Καραχάλιος: Απελευθερωμένος από το να κάνει τα πάντα ο ίδιος στη μεσαία γραμμή, μετά τις πολύτιμες βοήθειες που του δίνει ο Τζίνο, έχει πιο «καθαρό» μυαλό να κάνει τη δουλειά που ξέρει. Έδωσε 1 ασίστ, είχε 1/2 γεμίσματα και έκανε 3 προωθητικές πάσες, 2 κλεψίματα, 3 επεμβάσεις, 3 λάθη και παραχώρησε 2 φάουλ.

Άχμαντ Μορέιρα: Ο Άχμαντ είναι η αποκάλυψη του φετινού ΠΑΣ Γιάννινα, ταχύτατος, σμπαραλιάζει τα άκρα των αντιπάλων, το μόνο που του λείπει είναι να βάζει κι εκείνος 4-5 γκολ για να θεωρηθεί πιο ολοκληρωμένος. Και σίγουρα πιο βελτιωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα, τα οποία δεν τα αμελεί. Έδωσε 1 ασίστ, είχε 1/5 γεμίσματα, 5 λάθη, έκανε 2 φάουλ και κέρδισε 2.

Γιώργος Παμλίδης: Αρχίζει να παίρνει μπροστά στο σκοράρισμα. Με ανεβασμένη πλέον ψυχολογία ο Γιώργος θα επιστρέψει στον ΠΑΣ όλα όσα έχει πάρει απ’ αυτόν και θα δώσει κι άλλα στη συνέχεια. Μαχητικός όπως πάντα και στις βοήθειες που έδινε ανασταλτικά με κάλυψη χώρου κτλ. Πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ, έδωσε 3 προωθητικές πάσες, έκανε 2 κλεψίματα, 5 λάθη και παραχώρησε 5 φάουλ.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Στις στατικές φάσεις είναι κίνδυνος-θάνατος για τις αντίπαλες άμυνες. Πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα, όλα από στατικές φάσεις. Πολύ σημαντικό να έχεις ως ομάδα τέτοιον παίκτη. Πέτυχε ένα γκολ, έκανε1 απόκρουση, 4 επεμβάσεις, 3 προωθητικές πάσες και 4 λάθη.

Ντααν Ριένστρα: Είναι ένας από τους κρίκους που προστέθηκαν στην αλυσίδα και άλλαξε η εικόνα της ομάδας. Δεν κάνει φαντεζί παιχνίδια, αλλά είναι αρκετά ουσιαστικός σ’ αυτό που καλείται να κάνει από τον προπονητή του. Είχε 2/2 γεμίσματα και 3 λάθη.

Φεντερίκο Τζίνο: Θα αποδειχτεί πολύ καλή μεταγραφή, είναι ο παίκτης που έλειπε στον Α’ γύρο. Πολλά χιλιόμετρα, πολλές βοήθειες και κρατάμε και την καταπληκτι8κή πάσα που έβγαλε στον Σόρια στη φάση που έγινε το 0-3. Οι 2 τελικές που είχε ήταν κακές, εδώ ακόμα δεν μας έδειξε να το έχει με τα περιφερειακά σουτ. Θα το δούμε όμως. Είχε επίσης 5 προωθητικές πάσες, 5 λάθη, 2 κλεψίματα και παραχώρησε 3 φάουλ.

Κλόντιου Μπάλαν: Ο Ρουμάνος είναι μηχανή του γκολ! Παίκτης της μίας επαφής στην περιοχή, που πλέον η επαφή αυτή «σκοτώνει» τον αντίπαλο και μαχητής και στο πρεσάρισμα. Τώρα που είναι σε θέση να ακολουθήσει και λίγο περισσότερο την τακτική, γίνεται μεγάλο «εργαλείο» για τον προπονητή. 

Αλλαγές:

Άγγελος Λιάσος: Μπορεί να έχασε τη θέση του βασικού, αλλά ο κ. Στάικος συνεχίζει να τον θεωρεί πρώτη αλλαγή για να «φρεσκάρει» τη μεσαία του γραμμή και ο Λιάσος του δίνει τρεξίματα, πρέσινγκ, αλληλοκάλυψη κτλ

Απόστολος Σταματελόπουλος: Δεν μπορεί να κριθεί

Σωτήρης Νίνης: Δεν μπορεί να κριθεί ούτε αυτός, αλλά καταγράφεται το ντεμπούτο του και από εκεί και πέρα περιμένουμε να διεκδικήσει τη θέση έστω για ένα ημίχρονο, για να δίνει ανάσες και στον Ριένστρα.

Προπονητής:

Θανάσης Στάικος: Έχει διαχειριστεί πολύ καλά τα 4 παιχνίδια του Β’ γύρου, το μόνο που ιδανικά θα θέλαμε παραπάνω ήταν μια πιο γρήγορη αντίδραση όταν ο Λεβαδειακός πήρε το κέντρο και πίεσε για ένα 20λεπτο. Πάντως έχει φτιάξει μία ομάδα που έχει αρκετά διαφορετικά πλάνα και ατού σκοραρίσματος. Όπως λέγαμε και όταν δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα, η ευθύνη του προπονητή είναι να φέρει παίκτες και μπάλα στην περιοχή. Μετά το γκολ είναι θέμα των παικτών. Αυτό γινόταν και συνεχίζει να γίνεται και πλέον η αποτελεσματικότητα είναι εκείνη που ορίζει και την επιτυχία της ομάδας.

ΠΗΓΗ : super-fm.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates