Social Icons

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τον Παπαρσένη στο Κρανίδι (Βίντεο).

 Με την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Παπαρσένη ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα (04/12) οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 201 χρόνια από τον θάνατό του στις 26 Νοεμβρίου 1822 στην μάχη του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια όπου βρίσκεται και ο τάφος του .

Την Κυριακή (03/12) ο Δήμος Ερμιονίδας ναύλωσε λεωφορείο με το οποίο μέλη του Ιστορικού Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου . του Νομικού Προσώπου και της Κοινότητας Κρανιδίου μετέβηκαν πρώτα στο Αργος στο Μοναστήρι της Παναγιάς της  Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας όπου ο Κρανιδιώτης Οπλαρχηγός  μαζί με άλλους οπλαρχηγούς πρόταξαν άμυνα στον ποταμό Ξηριά του Άργους. Αφού δεν μπόρεσαν να κρατήσουν αυτή τη θέση, μαζί με πολλούς άοπλους και γυναικόπαιδα κατέφυγε στο μοναστήρι της Παναγίας κοντά στο Άργος (Παναγία Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλούσα) όπου πολιορκήθηκε από τους Τούρκους και Αλβανούς. Επειδή δεν υπήρχαν τροφές και άλλα εφόδια, είπε στους υπόλοιπους να παραδοθούν ενώ ο ίδιος με το ξίφος στο χέρι έκανε έξοδο και διέφυγε.

Στην συνέχεια στο εκκλησάκι του Αι Σώστη ο Πατέρας Δημήτρης  έψαλε την επιμνημόσυνη Δέηση και έγιναν καταθέσεις Στεφάνων από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο, την Πρόεδρο του Ιστορικού Λαογραφικού Κέντρου κ.Σούλα Παλυβού και τον εκπρόσωπο της οιγογένειας Νούλη Κρέστα.

Την Δυτέρα (04/12) εψάλλει στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και την επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια στην προτομή του Ππαρσένη παρουσία του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωρόπουλου, αντιδάρχων, της φιλαρμονικής του δήμου, της προέρδου του Ιστορικού Λαογραφικού Κέντρου κ.Σουλας Παλυβου , του εκπρόσωπου της οικογένειας Νούλη Κρέστα και μαθητών των δημοτικών σχολείων του Κρανιδίου.

ΒΙΝΤΕΟ

Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή του Παπαρσένη.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates