Social Icons

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλιόκαστρο Ερμιονίδας : Γιόρτασαν τον τρύγο (εικόνες-βίντεο).


 Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου και σε όλη την Ελλάδα, ως «Τρυγητής»  είναι γνωστός  .Σύμφωνα με την παροιμία «τον τρυγητή του  αμπελουργού πάνε  χαλάλι οι κόποι».

Η Ερμιονίδα  φημίζεται για τα εύρωστα αμπέλια της και τα γλυκόπιοτα κρασιά της. Η εξειδίκευση των καλλιεργητών σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής δίνουν ένα ξεχωριστό κρασί.

Ο τρύγος του οινοστάφυλου στην περιοχή του Ηλιοκάστρου  βρίσκεται σε εξέλιξη όπως  και στις περισσότερες περιοχές της Αργολίδας. Με σύμμαχο τον ζεστό καιρό τα αμπέλια αναμένεται να δώσουν φέτος ποιοτικό κρασί.

Στο Ηλιόκαστρο που φημίζεται για το καλό γλυκόπιοτο κρασί του από την αρχαιότητα, στις αρχές Σεπτέμβρη διοργανώνεται με ξεχωριστό τρόπο η «γιορτή του μούστου και του κρασιού», ανασύροντας μνήμες του παρελθόντος.

Η γιορτή του τρύγου  έγινε με επιτυχία και φέτος, την Παρασκευή  2 Σεπτεμβρίου με διοργανωτές  την περιφέρεια Πελοποννήσου ,τον Δήμο Ερμιονίδας ,  τον πολιτιστικό σύλλογο ΄΄ΕΙΛΕΟΙ΄΄ και την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού,  τον ΟΦΗ ο οποίος την φετινή χρονιά ανέβηκε κατηγορία ,  με τη συμμετοχή κόσμου από  όλη την Ερμιονίδα , αλλά και με παραθεριστές που βρίσκονταν στην περιοχή για τις διακοπές τους .

Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος,   οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης και Αναστάσιος Γανώσης καθώς επίσης πολλοί πρόεδροι των κοινοτήτων της Ερμιονίδας .

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Τάκη Λαλούση να δίνει το έναυσμα για να αρχίσει η γιορτή.

Στην συνέχεια μικρά παιδιά του χωριού έδειξαν τον παραδοσιακό τρόπο πώς έβγαινε ο μούστος με το πάτημα των σταφυλιών σε παραδοσιακό πατητήρι.

 Στην συνέχεια τα βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό του Ηλιοκάστρου κάνοντας την νύκτα  μέρα.  

Ακολούθως  ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση , ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον συντοπίτη τους Χρήστο Μπαλαμπάνη ο οποίος «έφυγε» από την ζωή πριν δύο εβδομάδες . Υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος είχε μεγάλη συμμετοχή στον τοπικό  σύλλογο και σε αυτόν αφιερώθηκε η βραδιά .

Μάλιστα ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου έδωσε τιμητική πλακέτα στον δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο για να δοθεί στην οικογένειά του η οποία είχε δωρίσει κρασί για την εκδήλωση .

Με την σειρά τους οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός , Ανδρέας Πουλάς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης και Αναστάσιος Γανώσης έδωσαν τον δικό τους χαιρετισμό στην εκδήλωση .

Τέλος η ορχήστρα με τους Τζένη Κατσίγιαννη, Γιώργο Δανέζη και Γιάννη Δρίτσα στο τραγούδι και τον Κώστα Μπάο στο κλαρίνο απογείωσαν το κέφι παρασύροντας τους παρευρισκόμενους σε ένα γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες .


Φωτορεπορταζ 















Βίντεο








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates