Social Icons

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Κρανιδιώτικη Λύριζα 2020.(Φωτό-Βίντεο).

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος την Κυριακή το μεσημέρι στο Κρανίδι το τοπικό
έθιμο του Κρανιδίου η Λύριζα.
Το γλέντι είχε στηθεί στην πάνω πλατεία του Κρανιδίου και ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι με τον ερχομό των μασκαρεμένων . 
Οι εθελοντικές ομάδες είχαν φροντίσει για την άρτια οργάνωση της αφού υπήρχαν άφθονο κρασί , πλούσια παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά πολύ κέφι και μουσική και τραγούδια .  
Το κέφι και οι χοροί συνεχίστηκαν μέχρι τις απογευματινές ώρες .

Για την ιστορία : «Οι Λύριζες ,θεωρούνταν τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης. Γινόντουσαν Σαββατοκύριακο , τις τρείς Κυριακές της Αποκριάς. Όπου υπήρχε χώρος , ευρύχωρος έστηναν τις Λύριζες. Μια Λύριζα που έχει μείνει στην μνήμη των Κρανιδιωτών με πολύ αγάπη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν του Μαυροειδή. Διότι ο χώρος ήταν πολύ μεγάλος και η γειτονιά πολύ κεφάτη. Ήταν η παλαιότερη και η μακροβιότερη ,άρχισε το 1900 από τον πατέρα του κ. Δημήτρη Μαυροειδή και συνεχίστηκε από τα παιδιά Βάσω-Γιώργο -Μάκη και τελείωσε το 1958. Στο Σαγματοποιείο του κυρ-Δημήτρη , που ήταν κοντά στην Κάτω Πλατεία το πεταλωτήριο άδειαζε τα Σάββατοκύριακα της Αποκριάς και λειτουργούσε Λύριζα. Έφερναν ορχήστρα από την Αθήνα. Οι οργανοπαίχτες έπαιζαν λύρα, λάουτο , βιολί και μία τραγουδίστρια ολοκλήρωνε την ορχήστρα. Προσέφεραν μεζέδες κρασί και γλένταγαν, ντυμένοι μασκαράδες. Οι άνδρες με γυναικείες φορεσιές και οι γυναίκες με ανδρικές. Στο τέλος τραγουδούσαν:

Κρανίδι σ’ αποχαιρετώ

του χρόνου ποιός το ξέρει
εάν θα πεθάνω ή θα ζώ
ή θα’ μαι σ΄άλλα μέρη.
απόσπασμα από αφήγηση των : Αικατερίνη Μαυροειδή  Φωτούλα Δημότση μέλη του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου

Βίντεο

Φωτορεπορτάζ 
































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates