Social Icons

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Οι ανακοινώσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την επανεκκίνηση του Αθλητισμού

Από την Δευτέρα 10 Μάϊου, σταδιακά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επανεκκινεί το σύνολο των αθλητικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας! Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η αθλητική οικογένεια επιστρέφει -επιτέλους- στην κανονικότητα συντεταγμένα και πειθαρχημένα, χαρακτηριστικά στοιχεία που διέπουν το αθλητικό μας οικοδόμημα. Υποβάλλαμε ένα τεκμηριωμένο και πλήρες πλάνο επανέναρξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και διαμορφώθηκε ο «οδικός χάρτης» επιστροφής σε προπονήσεις και αγώνες όλων των αθλημάτων, αναλόγως με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους (χωρίζονται με χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου) σε ότι αφορά στην πανδημία. Σας αποστέλλουμε τον πίνακα διαβάθμισης των αθλημάτων και τον «οδικό χάρτη επανεκκίνησης». Για κάθε εβδομαδιαίο βήμα του θα εκδίδονται εξειδικευμένες Οδηγίες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των λοιπών προϋποθέσεων από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ. 

Θα αναρτώνται στον ειδικό χώρο του ιστότοπου της ΓΓΑ «Αθλητισμός και Covid-19» (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) Ζητάμε από όλους σας να συμβάλλετε, ο καθένας από το πόστο του, στην πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου με ασφάλεια να περνάει η σταδιακή επανεκκίνηση από το κάθε στάδιο στο επόμενο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση της κοινωνίας, όλων σας, όμως η μάχη με τον covid19 είναι διαρκής. Συλλογικά, σε στενή συνεργασία της αθλητικής οικογένειας με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, θα πορευτούμε ασφαλείς και νικητές. Ο αθλητισμός είναι και πάλι εδώ, στο προσκήνιο! 

Λευτέρης Αυγενάκης Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

·        Από τις 10/5/2021 μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (εφήβων - νεανίδων, παίδων - κορασιδών) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

 Οδικός Χάρτης Επανεκκίνησης Αθλητισμού.

·        Από τις 10/5/2021 μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.

Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

 ·        Από 15/05/2021 μπορούν να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

 ·        Από 17/5 μπορούν να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για τις προσεχείς 3 εβδομάδες.

 ·        Από 01/06/2021 μπορούν να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

 ·        Από 01/06/2021 μπορούν να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

 ·        Από 07/06/2021 μπορούν να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

 Για όλα τα παραπάνω προτείνεται η χρήση self-test στις προπονήσεις, μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

 Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η προτεινόμενη χρήση self test να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο.

Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια.

 Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

 Επιπλέον,

 ·        Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

·        Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.

·        Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει, στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες που θα εκδοθούν, ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

·        Η ΓΓΑ θα εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των παραπάνω γενικών αρχών που θα περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ.

·        Συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates