Social Icons

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Σε 326 Δήμους 16,9 εκατομ. για πυροπροστασία – Πόσα λαμβάνει ο Δήμος Ερμιονίδας;

 Εκδόθηκε την 5η Μαΐου η Απόφαση κατανομής 16.910.000,00 ευρώ σε 326 Δήμους της Χώρας για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Τα χρήματα προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων, δηλαδή δεν πρόκειται για κάποια επιπλέον οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κεντρικό Κράτος.

 

Η εν λόγω Απόφαση εκδίδεται μια φορά το χρόνο.

Πέρυσι είχε βγει στις 28 Απριλίου, με το ίδιο ακριβώς ποσό, επίσης για 326 Δήμους, μόνο που την είχε υπογράψει η Υπηρεσιακή Γραμματέας και όχι πολιτικός όπως έγινε φέτος (μπορείτε να θυμηθείτε γιατί εδώ  ).



Για την κατανομή των εκατομμυρίων ελήφθη υπόψη η σχετική πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία καταρτίστηκε βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, τις περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ.

Οι Δήμοι διαθέτουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες, γνωστοποιώντας άμεσα τα σχετικά έργα / ενέργειες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ειδικότερα, οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως:

α) εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κλπ) αρμοδιότητάς τους,

β) απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις εντός των διοικητικών τους ορίων,

γ) εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης καθ' υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών - πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων,

δ) συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες,

ε) υλοποίηση προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων,

στ) ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α' βαθμού,

ζ) θέματα προμήθειας εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ),

η) λειτουργικά έξοδα (π.χ. καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κλπ) και

θ) κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

 

Μπορείτε να δείτε το ποσό που παίρνει κάθε ένας από τους 326 Δήμους, ΕΔΩ


ΠΗΓΗ : airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates