Social Icons

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Κρανίδι. Η Αρχοντική Πρωτεύουσα της Ερμιονίδας

Μία από τις πιο γραφικές πόλεις της Νότιας Αργολίδας, το Κρανίδι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά

γύρω από τους λόφους της Αγίας Άννας και της Μπαρδούνιας με πανοραμική θέα την Χερσόνησο της Ερμιονίδας. Δυτικά και ανατολικά από την πόλη, η περιοχή έχει χαμηλή βλάστηση και είναι πετρώδης, ενώ στη νοτιοανατολική πλευρά υπάρχει το υπέροχο πευκοδάσος της Κορακιάς. Βόρεια του Κρανιδίου βρίσκεται το βουνό του προφήτη Ηλία και βορειοδυτικά ο όρμος της Κοιλάδας.

Τουριστικό θέρετρο, χωρίς να είναι παραθαλάσσιο, σε κερδίζει αμέσως με την αρχιτεκτονική των σπιτιών και τις γραφικές γειτονιές του. Τα παλιά λιοτρίβια και οι υπεραιωνόβιες ελιές της περιοχής μαρτυρούν ξεκάθαρα τον γεωργικό της χαρακτήρα. Το Κρανίδι απέχει 50 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Το Κρανίδι επικοινωνεί από θαλάσσης με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέσω των λιμανιών της Ερμιόνης και του Πορτοχελίου.
Για την ονομασία της πόλης έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Μια εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από το επίθετο κραναός που σημαίνει δύσβατος όπως και η περιοχή. Η άλλη υποστηρίζει ότι οφείλεται σε παραφθορά της ονομασίας του κοντινού νησιού Κορωνίδα, που είναι το όνομα της μητέρας του θεού Ασκληπιού.
Το Κρανίδι αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1259-1332). Κατά την παράδοση, αρχικά στα όρια της σημερινής πόλης υπήρχαν τέσσερις μικρότεροι οικισμοί. Αργότερα ενώθηκαν σε έναν οικισμό που επί τουρκοκρατίας αποκαλείτο ''Κάτω Ναχαγιέ''. Το Κρανίδι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Πιθανότατα η κήρυξη της Επανάστασης στην περιοχή έγινε στις 27 Μαρτίου 1821, την ίδια μέρα που κηρύχθηκε και στις Σπέτσες. Κυρίαρχη μορφή της επανάστασης ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρέστας, ο οποίος έγινε μέλος της φιλικής Εταιρείας και σκοτώθηκε σε μάχη στα Δερβενάκια το 1822. Στο Κρανίδι μάλιστα μεταφέρθηκε για μικρό διάστημα μεταξύ των ετών 1823-1824 η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
Τρεις πρόσφατα ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι πάνω σε ένα μικρό λόφο στολίζουν ονειρικά το Κρανίδι και σε ταξιδεύουν νοσταλγικά σε άλλες εποχές. Στο γραφικό και ειδυλλιακό Κρανίδι, οι τρεις ανεμόμυλοι ντύνουν με νοσταλγικές νότες και μοναδικά χρώματα το τοπίο. Σε χαιρετούν από μακριά και σε περιμένουν για να σε ταξιδέψουν σε παλαιά, όμορφα χρόνια βγαλμένα από τα παραμύθια, μαρτυρώντας παράλληλα και την αισθητική και πολιτισμική παιδεία των κατοίκων. Η πυργόσχημη μορφή τους θυμίζει τους ανεμόμυλους του Θερβάντες. Ένας άξονας ξεπετιέται από τον πύργο πάνω στον οποίο στερεωνόταν ο τροχός που είχε πάνω του υφασμάτινα πανιά.
Μέσα στον ανεμόμυλο δύο εντυπωσιακού μεγέθους πελεκητές μυλόπετρες, η μία πάνω στην άλλη άλεθαν το σιτάρι, το οποίο στη συνέχεια μεταφερόταν με υποζύγια. Σήμερα ο δήμος έχει αξιοποιήσει το χώρο και κάθε καλοκαίρι κάτω από τους φωταγωγημένους ανεμόμυλους διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Μία επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου επιβάλλεται, μιας και στον χώρο αυτό θα έρθεις σε επαφή με την παράδοση του Κρανιδίου και της ευρύτερης περιοχής, μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα αντικειμένων της καθημερινής ζωής που εκτίθενται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτηρίου. Μεταξύ αυτών παλιές φωτογραφίες, κάδρα, το παραδοσιακό αργαλειό, παλαιά αντικείμενα αλλά και τοπικές ενδυμασίες εποχής.
Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Μουσείο Μελιού και Μέλισσας. Δημιουργήθηκε το 2009 στο Κρανίδι από την οικογένεια του Κοσμά Μπαϊρακτάρη που μετρά τέσσερις γενιές παράδοση στην μελισσοκομία. Το Μουσείο είναι χτισμένο σύμφωνα με την αρχιτεκτονική των παλαιών σπιτιών του Κρανιδίου, με πέτρα και καλάμια στην οροφή. Όλα τα αντικείμενα είναι συντηρημένα από τον ιδιοκτήτη, ενώ έχει επιμεληθεί και την δημιουργία γυάλινων κυψελών που δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει από κοντά τον μαγικό κόσμο της μέλισσας. Εδώ θα δεις παλαιού τύπου κυψέλες, παλιά μελισσοκομικά εργαλεία και θα μάθεις τον τρόπο διεξαγωγής του μελιού 2.500 χρόνια πριν. Μην αμελήσεις να κάνεις μια επίσκεψη στο κελάρι, τρία μέτρα κάτω από την γη, όπου μέσα σε δρύινα βαρέλια παράγεται το μοναδικό μελόξυδο.
Στο ίδιο κτήμα βρίσκεται και το Μουσείο Λαδιού. Στην περιοχή του Κρανιδίου υπάρχουν αιωνόβιες ελιές 2.000 ετών, στις οποίες έχει αναφερθεί ο ιστορικός Παυσανίας ενώ η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου αποτελεί για τον τόπο μια μακροχρόνια ιστορία. Το Μουσείο Λαδιού δημιουργήθηκε με σκοπό να γνωρίσει ο κόσμος την διαδικασία εξαγωγής του από το παρελθόν μέχρι σήμερα και να δει από κοντά παλαιά εργαλεία και μηχανήματα παραγωγής. Το μουσείο ''μιμείται'' ένα παλαιό ελαιοτριβείο ενώ στους χώρους του θα δείτε τρία ελαιοτριβεία των ετών 1400, 1700 και 1900.
Σε ένα κτήριο που παλαιότερα στεγάζονταν το παλαιό γυμνάσιο θα συναντήσεις την Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική και πλήρως οργανωμένη σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα. Η συλλογή της ανέρχεται στους 16.000 τόμους ενώ ιδιαίτερη είναι η ενδιαφέρουσα συλλογή της τοπικής βιβλιογραφίας.
Αν θες να γνωρίσεις την μεγαλοπρέπεια της πίστης σου και να έρθεις πιο κοντά στην θρησκεία σου, αρκεί να επισκεφθείς κάποιους από τους ναούς του Κρανιδίου. Στο Κρανίδι τα μοναστήρια και οι εκκλησίες είναι κατάσπαρτες και με βαθιά ιστορία. Το μοναστήρι της Παναγίας της Παντανάσσης και το ησυχαστήριο της Αγίας Άννας, που χρονολογείται στα μέσα του 13ου αι. και είναι χτισμένο σε πευκόφυτο λόφο με πανοραμική θέα, σίγουρα θα τραβήξουν το ενδιαφέρον σου.
Η Αγία Τριάδα, στην θέση Πικροδάφνη είναι ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος ναός που έχει διασωθεί στην Αργολίδα, με πολύτιμα λείψανα ζωγραφικής και χρονολογείται από το 1245.Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην Νότια πλευρά του λόφου της Μπαρδούνιας και συγκαταλέγεται στους τρεις στην Ελλάδα με ρυθμό Σταυρεπίστεγης Βασιλικής.
Και φυσικά δεν γίνεται να μην βρεθείς για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, πολιούχου της Πόλης, ο οποίος αποτελεί τον Μητροπολιτικό Ναό του Κρανιδίου. Και αν είσαι τυχερός και βρεθείς στο Κρανίδι τον Αύγουστο θα ζήσεις από κοντά την λιτάνευση της Εικόνας, η οποία πραγματοποιείται με θρησκευτική κατάνυξη στα στενά δρομάκια του Κρανιδίου, το βράδυ της παραμονής της εορτής του Αγίου, παρουσία πλήθος κόσμου. Η μνήμη του Τιμίου Προδρόμου γιορτάζεται στις 29 Αυγούστου.
Μη χάσεις τον Πολιτιστικό Αύγουστο, που πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο Δήμος Ερμιονίδας διοργανώνει κάθε καλοκαίρι σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Αυγούστου, πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα. Τις εκδηλώσεις παρακολουθούν χιλιάδες ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες.
Σίγουρα θα γνωρίζεις πως τα τελευταία χρόνια το Κρανίδι γίνεται κέντρο συνάντησης των απανταχού jet setters, αφού εδώ βρίσκεται ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία του πλανήτη, το Amanzoe, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε αγαπημένο τόπο διακοπών δισεκατομμυριούχων, κορυφαίων ονομάτων της showbiz, σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου και διάσημων top mondels.
Για τους λάτρεις της θάλασσας το Κρανίδι προσφέρει ονειρικές παραλίες για κολύμπι όπως η παραλία Κουνούπι, το Δορούφι, οι Λάκκες και η Κορακιά.
Το Κρανίδι ταυτίζεται με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, το οποίο έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, γλυκόπικρη γεύση και φίνο άρωμα. Είναι από τα λίγα ελαιόλαδα που η συγκομιδή των καρπών γίνεται, κατά κύριο λόγο, με το χέρι και είναι προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996. Αξίζει να βρεθείς στην γιορτή ''Ελιάς και Ελαιολάδου'' η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον μήνα Οκτώβρη, και πλαισιώνεται από ομιλίες σχετικά με τα οφέλη του αγνού ελαιολάδου, από περίπτερα με εκθέσεις τοπικών προϊόντων καθώς και από φρεσκομαγειρεμένες λιχουδιές για τους επισκέπτες. Μια όμορφη εκδήλωση γεμάτη μουσική, χορό και νόστιμες ελληνικές γεύσεις.
Εδώ το αγνό μέλι αλλά και το χαρούπι αποτελούν βασικά εδέσματα στο πρωινό των ντόπιων. Κατά την διάρκεια του γεύματος ή του δείπνου μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις μοναδικές ποικιλίες κρασιού Ροκανιάρης και Σκλάβος, αποκλειστικής παραγωγής Κρανιδίου. Εξαιρετικής ποιότητας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με διάσημη την πικάντικη φέτα και τη βουτυρωμένη γραβιέρα.
Η ομορφιά του Κρανιδίου δεν μπορεί να περιγραφεί σε λίγες γραμμές. Μόνο αν το επισκεφθείς, θα καταλάβεις πως πρόκειται για έναν ευλογημένο τόπο γεμάτο ομορφιές. Μακάρι να μπορούσα να σου μεταδώσω τα συναισθήματα που θα νιώσεις κατά την διάρκεια της παραμονής σου εδώ. Είναι ένας τόπος που θα τον αγαπήσεις, όπως τον αγάπησα και εγώ, αφού εδώ πέρασα τα ομορφότερα καλοκαίρια σαν παιδί. Ένας τόπος που, από προορισμός διακοπών μπορεί εύκολα να γίνει η μόνιμη προσωπική και επαγγελματική σου κατοικία. Σε περιμένουμε να σε ξεναγήσουμε!
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού
Δήμου Ερμιονίδας
Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates