Social Icons

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Επίδαυρος 2021: Πρόγραμμα για Αρχαίο και μικρό Θέατρο | Παραστάσεις & συναυλίες, προπώληση εισιτηρίων, πληροφορίες.

ΠΗΓΗ : www.musicity.gr 

Tο Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

ετοιμάζονται να υποδεχθούν ξανά το κοινό. Μετά από τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών, που μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παραμένει ζωντανό και ανακοινώνει το σχεδιασμό του για το καλοκαίρι του 2021, σε μια ειδική εκδοχή προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες.

Φέτος έχουμε τη μεγάλη χαρά να υποστηρίζουμε ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα στην ιστορία των Επιδαυρίων.

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζουμε 10 πρεμιέρες παραγωγών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι παραστάσεις θα παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή–, από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Στα φετινά Επιδαύρια θα έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε μια διεθνή μας συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα: ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ επιστρέφει στην Ελλάδα με τον θίασο της Σάουμπυνε και ασχολείται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα. Όχημά του ο Οιδίποδας Τύραννος, που αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα – με τίτλο ödipus/οιδίποδας.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή Ιχνευταί, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο με τους σπαρταριστούς Βατράχους του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το πλούσιο πρόγραμμά μας περιλαμβάνει, ακόμα, τις Βάκχες, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου και του Κωνσταντίνου Ρήγου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, καθώς και συνεργασίες μας με σκηνοθέτες όλων των γενεών, όπως ο Γιάννης Κακλέας, ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Νανούρης – που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

Ο προγραμματισμός μας για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Σπάει το χρονικό όριο του Ιουλίου και εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου.

Ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος, που θα λάβει χώρα εδώ τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος, in situ. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζoυμε έναν νέο θεματικό κύκλο υπό τον τίτλο CONTEMPORARY ANCIENTS.

Στη βάση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για τη Μικρή Επίδαυρο βρίσκεται μια πρωτοβουλία για την οποία αισθάνομαι μεγάλο ενθουσιασμό. Πρόκειται για την ανάθεση συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς, ειδικά για το ανέβασμά τους στη Μικρή Επίδαυρο.

Τέσσερις συγγραφείς εντελώς διαφορετικού ύφους, δύο άντρες και δύο γυναίκες, γράφουν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις Τραχίνιες του Σοφοκλή,•γράφει το έργο του Τα σπίτι με τα φίδια, που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη• ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις Βάκχες του Ευριπίδη γράφει την Κρεουργία, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας• η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον Ιππόλυτο, το έργο Η Φαίδρα καίγεται, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη Μήδεια του Ευριπίδη, το γάλα, αίμα, που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας.

Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στηρίζουμε την έκδοση των έργων αυτών στο πλαίσιο μιας ενιαίας θεατρικής σειράς βιβλίων που εγκαινιάζουμε, και μάλιστα και στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Έτσι το Φεστιβάλ ανοίγεται πια και στον εκδοτικό χώρο.

Οι αναθέσεις όμως δεν περιορίζονται στο Θέατρο. Επεκτείνονται στο Χορό, με το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη αλλά και στα Εικαστικά, αφού ειδικά για τη Μικρή Επίδαυρο η Αιμιλία Παπαφιλίππου εμπνέεται και δημιουργεί ένα νέο έργο, συνεχίζοντας την έρευνά μας στην αναπάντεχη κατοίκηση των αρχαίων μνημείων, που ξεκίνησε πέρσι.

Δεν ξεχνάμε, όμως, και τη Μουσική. Δύο μοναδικές βραδιές μας περιμένουν στο μικρό θεατράκι. Δύο αναπάντεχα παντρέματαΟ Πέτρος Κλαμπάνης συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά, σε μια ειδική συναυλία όπου η τζαζ συναντά την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ενώ ο Γαλλο-Ιρανός πολυοργανίστας Keyvan Chemirani και το συγκρότημά του συναντούν τη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινοπουλου.

Έτσι, το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φέτος, σε συνδυασμό με τις παραστάσεις στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου, θα προσφέρει στους θεατές μας ισχυρές φεστιβαλικές συγκινήσεις, σε μεγάλο εύρος, κάθε εβδομάδα, για ολόκληρο το καλοκαίρι!

 

Αναλυτικά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

25, 26, 27 Ιουνίου 2021: Εθνικό Θέατρο – Κωνσταντίνος Ρήγος, Ιππείς του Αριστοφάνη

2, 3, 4 Ιουλίου: Γιώργος Νανούρης, Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη

9, 10, 11 Ιουλίου: Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη

16, 17, 18 Ιουλίου: Γιάννης Κακλέας, Ορέστης του Ευριπίδη

23, 24, 25 Ιουλίου: Μιχαήλ Μαρμαρινός Ιχνευταί του Σοφοκλή

30, 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου: Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Μόσχος, Φοίνισσες του Ευριπίδη

6, 7, 8 Αυγούστου: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Βασίλης Παπαβασιλείου, Ελένη του Ευριπίδη

13, 14, 15 Αυγούστου: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - Νικαίτη Κοντούρη, Βάκχες του Ευριπίδη

20, 21, 22 Αυγούστου: Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Άρης Μπινιάρης, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

3, 4, 5 Σεπτεμβρίου: CONTEMPORARY ANCIENTS /ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ Schaubühne Berlin - Thomas Ostermeier, ödipus / oιδίποδας της Maja Zade

* Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

Αναλυτικά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

RESIDENCY / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS

20/5 έως 20/6: Πάροδος, Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα

25, 26 Ιουνίου: ΜΟΥΣΙΚΗ Πέτρος Κλαμπάνης, Tora Collective

2, 3 Ιουλίου: ΜΟΥΣΙΚΗ Keyvan Chemirani & The Rhythm Alchemy, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS

9, 10 Ιουλίου: Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

16, 17 Ιουλίου: Γιάννος Περλέγκας, γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*

23, 24 Ιουλίου: Γιώργος Σκεύας, Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη

30, 31 Ιουλίου: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris - Γιάννης Καλαβριανός, Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου

6, 7 Αυγούστου: ΧΟΡΟΣ Osmosis - Ευριπίδης Λασκαρίδης, Νέο έργο 2021

13/8 έως 5/9: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ιεροί Λόγοι / COVID-19

* Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους 

Σημ: Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν


Δες εδώ την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates