Social Icons

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Η προτομή του Ηλία Θερμησιώτη βρήκε την αρμόζουσα θέση της στη Θερμησιώτικη γη, τον τόπο καταγωγής του.

 Με μια λιτή τελετή, πνευματικής και πατριωτικής ανάτασης, αρμόζουσας στην περίσταση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή του 1821 Ηλία Θερμησιώτη, την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 στη Θερμησία.

Με τη συνεργασία Δήμου Ερμιονίδας, Κοινότητας Θερμησίας και Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος Θερμησίας η προτομή του Ηλία Θερμησιώτη, δωρεά της κας Μαρίας Στρίγκου Κατσίνα και του γιου της κ. Δημήτρη Κατσίνα Θερμησιώτη.

Η ορειχάλκινη προτομή με την έντονη εκφραστικότητα είναι έργο της ώριμης ηλικίας του αείμνηστου γλύπτη και ιατρού Βασίλη Κάρλου, ενώ η πέτρινη βάση της προτομής σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα μηχανικό κα Μαρία Παλυβού και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Ερμιονίδας.

Με τη συμβολική αυτή πράξη οι συνεργαζόμενοι φορείς θέλησαν να αποδώσουν τιμή όχι μόνο στον Ηλία Θερμησιώτη ως σύμβολο πατριωτισμού αλλά και σε όλους τους αγωνιστές του 1821 τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο και την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν την τελετή των αποκαλυπτηρίων σύμφωνα με το πρόγραμμα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Θερμησίας κ. Ηλίας Κατσάβελας, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ανδρέας Πουλάς, ο Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Βασίλης Σιδέρης και Αναστάσιος Γανώσης,  η Πρόεδρος του ΙΛΜΕ κα Τίνα Αντωνοπούλου και ο απόγονος του Ηλία Θερμησιώτη κ. Δημήτρης Κατσίνας Θερμησιώτης. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η δωρήτρια συγγραφέας κα Μαρία Στρίγκου Κατσίνα.

Οι ομιλητές εξήραν την προσωπικότητα του Ηλία Θερμησιώτη, μέλους της Φιλικής Εταιρείας, πλοιοκτήτη και αξιωματικού του Ναυτικού κατά την Οθωνική περίοδο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 μετέτρεψε το ιδιόκτητο πλοίο του σε πολεμικό και το διέθεσε για τις ανάγκες του Αγώνα ενώ προσέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά για τη στήριξη της Επανάστασης.

Φορτισμένη συναισθηματικά η δωρήτρια κα Στρίγκου σκιαγράφησε με το λόγο της το πορτραίτο του αγωνιστή ενώ ο γιος της, τρισέγγονος του Ηλία Θερμησιώτη, αναφέρθηκε με θέρμη και πατριωτισμό όχι μόνο στον πρόγονό του αλλά και σε όλους τους αγωνιστές του 1821.     

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκαναν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας και οι δύο δωρητές. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από όλους τους προαναφερόμενους ομιλητές και δωρητές.

Η επιγραφή στη βάση της προτομής θα θυμίζει στον κάθε κάτοικο και περαστικό την προσφορά του Ηλία Θρμησιώτη στον απελευθερωτικό Αγώνα, η οποία προσφορά περιεκτικά συνοψίζεται στο παρακάτω επίγραμμα:

              ΗΛΙΑΣ ΘΕΡΜΗΣΙΩΤΗΣ        Βιογραφικό

(1788 – 1871)

Ο ΠΟΛΛΑ ΜΟΧΘΗΣΑΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΣΑΣ

ΕΝ ΤΩ ΙΕΡΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΓΩΝΙ

Μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων ο Δήμαρχος Ερμιονίδας απένειμε τιμητικές πλακέτες στην κα Μαρία Στρίγκου Κατσίνα για την εν γένει προσφορά της στο Δήμο Ερμιονίδας και στον κ. Δημήτριο Κοσμά Βογιατζή για την προσφορά του ως πρώτου Κοινοτάρχη της Θερμησίας από το 1956 έως το 1967 και τη δωρεά του προς την ίδια Κοινότητα.

Στην εκδήλωση πλέον των προαναφερομένων παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας κα Τόνια Αντωνοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι κα Ελένη Γκαμίλη και οι κκ. Γιάννης Τσαμαδός, Ιωσήφ Μερτύρης και Αριστείδης Μπίμπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Δαμιανός Κουτούβαλης, Χρήστος Μπαλαμπάνης, Σπύρος Αντουλινάκης,  Τάσος Λάμπρου, Τάσος Τόκας, ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης, η Πρόεδρος του Σ.Κ. Διδύμων Ελένη Προσίλη και ο τέως Πρόεδρος Θερμησίας κ. Πέτρος Σαραντόπουλος. Επίσης παρευρέθηκαν μέλη της δημοτικής επιτροπής επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια «Ερμιονίδα 2021», μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Θερμησίας, μέλη του ΙΛΜΕ και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε τον εφημέριο πατέρα Δαυίδ, την κα Βαρβάρα Πραχαλιά, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Θερμησίας για την συνεισφορά τους στην άρτια οργάνωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων καθώς και τους παρευρεθέντες, οι οποίοι με τον προσήκοντα σεβασμό τίμησαν την εκδήλωση.

Οι Συνδιοργανωτές
Δήμος Ερμιονίδας
Κοινότητα Θερμησίας
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates