Σε λιγότερο από 48 ώρες ξεκινάει η αλιευτική περίοδος για τους ψαράδες από το όμορφο
ψαροχώρι της Κοιλάδας.Είναι η περίοδος που βγαίνουν τα αλιευτικά τύπου γρι γρι τα οποία ψαρεύουν στον Αργολικό και Σαρωνικό κόλπο τα αφρόψαρα της λαϊκής κατανάλωσης, τα οποία μπαίνουν στο τραπέζι και του πιο οικονομικά αδύναμου Έλληνα.
Στην Κοιλάδα έχουν απομείνει πλέον οκτώ γρι γρι τα οποία ξεκινάνε το ψάρεμα κάθε χρόνο
το μήνα Μάρτη και σταματάνε το Φθινόπωρο, λόγω της έναρξης της περιόδου αναπαραγωγής των ψαριών.Αμέσως μετά το τέλος της αλιευτικής περιόδου τον Οκτώβριο τα γρι γρί θα τα πάνε στο ναυπηγείο όπου και θα κάνουν τις ανάλογες επισκευές και συντηρήσεις για την νέα αλιευτική περίοδο .
Το Sport-Ermionida βρέθηκε στο ναυπηγείο του Λέκκα όπου έγινε η καθέλκηση του αλιευτικού σκάφους "ΙΩΑΝΝΗΣ Φ " των αδερφών Κώστα και Παναγιώτη Φασιλή το οποίο θα ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής για τις νέες ψαριές. Στο ναυπυγείο έγιναν οι κατάλληλες επισκευές και συντήρηση για να είναι έτοιμο για την επτάμηνη εργασία του . Δείτε το βίντεο από την καθέλκηση.
Πότε ξεκινάνε
Τα γρι γρί θα σηκώσουν άγκυρα περίπου τα μεσάνυκτα της 28ης Φεβρουαρίου με προορισμό ανοικτα του Σαρωνικού και Αργολικού.
Κάθε βράδυ κι ανάλογα με τη «χάση» και τη «φέξη» του φεγγαριού, στα νερά ανοιχτά της Αίγινας, Υδρας , Αργολικού , γρι-γρι νύχτας ρίχνουν τα κυκλικά τους δίχτυα. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη αλιευτική τεχνική, χαμένη λίγο έως πολύ στις νέες μεθόδους, ασύμφορη και ιδιαίτερη μιας κι εξαρτάται όχι μόνον απ’ τα μποφόρ, μα και απ’ τον φυσικό φωτισμό του πελάγους.
Ποια είναι τα γρι γρί νύκτας .
Γρι-γρι Νύχτας: Επειδή το σύστημα που χρησιμοποιεί το γρι - γρι νύχτας για να προσελκύσει τα ψάρια στηρίζεται στο δυνατό φως που εκπέμπουν λάμπες, αποφεύγει να ψαρεύει όταν έχει πανσέληνο, γιατί τότε το φως των λαμπών είναι αναποτελεσματικό (άλλωστε υπάρχει και σχετική νομοθετική απαγόρευση). Έτσι δουλεύει περίπου 26 ημέρες το μήνα και σταματάει (μπαϊντός) τις μέρες που έχει πανσέληνο. Για τον ίδιο λόγο, το πότε και πόσες φορές θα "καλάρει" σε μια νύχτα, εξαρτάται απ΄ το φεγγάρι (εμφάνιση - χάσιμο). Βασικό εργαλείο αυτής της μεθόδου είναι τα ρομπότ, μικρές πλωτές σχεδίες που πάνω τους έχουν μια φιάλη προπανίου και λάμπες μέχρι 10.000 κεριών (είναι απαραίτητα δύο). Παρόμοιες λάμπες υπάρχουν σε μια μικρή βάρκα 3-4 μέτρων, σε μια μεγαλύτερη βάρκα και στο ίδιο το καΐκι. Απαραίτητο εξάρτημα είναι και ένα μεγάλο δίχτυ, που στο πάνω μέρος του έχει φελλούς και στο κάτω, που είναι βυθισμένο, έχει βαρίδια και σιδερένιους κρίκους μέσα απ΄ τους οποίους περνάει ένα συρματόσχοινο, το οποίο όταν "καλάρουν" το τραβάνε, με αποτέλεσμα το κάτω μέρος του διχτύου να σουρώνει και να κλείνει σαν σάκος. Αρχικά εντοπίζονται τα ψάρια με το βυθόμετρο ή με το σόναρ, στην οθόνη του οποίου αυτά φαίνονται σαν μικρές κουκίδες. Ο καπετάνιος έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει τι είδους ψάρια κινούνται στην περιοχή και φυσικά τον αριθμό τους. Αν αποφασίσει ότι συμφέρει να ψαρέψει, αφήνει ένα ρομπότ. Συνεχίζοντας για λίγο την πορεία του αφήνει και δεύτερο ρομπότ. Στη συνέχεια η μεγάλη βάρκα με επιβάτη ένα μέλος του πληρώματος, που λέγεται λαμπαδόρος, περιφέρεται από ρομπότ σε ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο τα κουπιά της και κάνοντας απόλυτη ησυχία, και ελέγχει τα ψάρια που μαζεύτηκαν γύρω απ? αυτά. Αυτός είναι ο υπεύθυνος, μαζί με τον καπετάνιο φυσικά, για το πότε θα καλάρουν. Ακόμη ελέγχει τα θαλάσσια ρεύματα και προτείνει την πορεία που θα ακολουθήσει το καΐκι όταν θα ρίξει το δίχτυ. Αφού αποφασιστεί ότι ήρθε η ώρα της "καλάδας", ο λαμπαδόρος σβήνει το φως στο πρώτο ρομπότ και με τον τρόπο αυτό παίρνει όλα τα ψάρια που ήταν μαζεμένα εκεί στο φως της δικής του λάμπας. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς το δεύτερο ρομπότ, όπου σβήνοντας τη λάμπα του, αφήνει όλα τα ψάρια εκεί.
Ταυτόχρονα το καΐκι σβήνει τη δική του λάμπα και αφήνει όλα τα ψάρια στο φως της μικρής βάρκας, η οποία τα οδηγεί στο σημείο που βρίσκεται το δεύτερο ρομπότ. Η μεγάλη βάρκα τώρα έχει φτάσει στο καΐκι και παίρνει τη μία άκρη του διχτύου. Στη συνέχεια το καΐκι, κινούμενο γρήγορα, ρίχνει το δίχτυ, διαγράφοντας ένα μεγάλο κύκλο γύρω από τα ψάρια, που είναι συγκεντρωμένα κάτω απ΄ τη μικρή βάρκα. Επιστρέφοντας στο σημείο που περιμένει η μεγάλη βάρκα πιάνει και την άλλη άκρη του διχτύου. Τότε τραβούν το συρματόσχοινο που υπάρχει στο κάτω μέρος του διχτύου με το βίντζι, ώστε να σουρώσει αυτό και να εγκλωβίσει τα ψάρια. Έπειτα, με τη βοήθεια δύο μαγκάνων, που βρίσκονται η μια στην πλώρη του σκάφους και η άλλη στην πρύμη τραβούν το δίχτυ με τα ψάρια κοντά στο σκάφος και με τις απόχες ή άλλα κατάλληλα εργαλεία τα παίρνουν πάνω στο σκάφος και τα ρίχνουν σε παγολεκάνες. Αφού τελειώσει η διαδικασία αυτή, τινάζουν και καθαρίζουν το δίχτυ και το τακτοποιούν προσεκτικά, για να είναι έτοιμο για την επόμενη "καλάδα". Στο δρόμο προς το σημείο όπου θα παραδώσουν τα ψάρια, γίνεται η διαλογή και η τοποθέτησή τους σε τελάρα.
Η παραπάνω διαδικασία είναι επίπονη και απαιτεί πολλά εργατικά χέρια. Για το λόγο αυτό στο γρι - γρι απασχολούνται 13 - 15 άτομα. Με το γρι - γρι ψαρεύονται αφρόψαρα (σαρδέλες, γαύροι, σαυρίδια, κολιοί, γόπες κ.ά.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου