Social Icons

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Οταν οι Ιταλοί έβαλαν… παύλα και δεν ανέδειξαν καμία πρωταθλήτρια!

Οι… αναδρομές σε μεγάλα, σήμερα, πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ή
διεκόπησαν, συνεχίζονται, με αφορμή τα όσα βιώνει ο αθλητισμός με την πανδημία του κορωνοϊού. Η Serie Α έλαβε το όνομα από το 1929-30 ωστόσο, ως ενιαία (δίχως γεωγραφικούς διαχωρισμούς) λίγκα, ξεκίνησε από το 1926-27: η Divisione Nazionale. Και το πρώτο πρωτάθλημα Ιταλίας δεν έμελλε να το κατακτήσει… κανείς. Το πήρε βέβαια η Τορίνο και σε μια υπόθεση που παραμένει «άλυτη» ως σήμερα.

Την εποχή εκείνη μεσουρανούσε στην ιταλική ζωή ο Μπενίτο Μουσολίνι, που ανέθεσε στον έμπιστό του (και άνθρωπο της Μπολόνια) Λεάντρο Αρπινάτι να κάνει αναδιάρθρωση στο πρωτάθλημα καταργώντας τον διαχωρισμό Βορρά και Νότου. Οντως, η Divisione Nazionale ξεκίνησε το 1926-27, χωρισμένες σε δύο ομίλους των δέκα και οι πρώτες τρεις έπαιρναν την πρόκριση για την τελική εξάδα. Στο εν λόγω μίνι πρωτάθλημα πέρασαν Γιουβέντους, Ιντερ, Τζένοα, Τορίνο, Μπολόνια και Μίλαν (ως επί το πλείστον ισχυρές και σήμερα στο στοίχημα ποδόσφαιρο) διεκδικώντας το scudetto, με την «γκρανάτα» να είναι πανίσχυρη τότε και να κατακτά το πρωτάθλημα νικώντας με 2-1 τη Γιουβέντους στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής και την Μπολόνια να μένει στη 2η θέση. Μάλιστα η Τορίνο, ενώ πανηγύριζε το πρωτάθλημα, τρεις ημέρες μετά ενημερώθηκε για επανάληψη του αγώνα με Μπολόνια ελέω διαιτητικού λάθους ένα μήνα πριν, αλλά τη νίκησε εκ νέου!
Τούτα, τον Ιούλιο του ’27. Τον Νοέμβριο όμως, τα πάντα ήρθαν… τούμπα αφού ο δημοσιογράφος Ρενάτο Φαρινέλι της εφημερίδας «Il Tifone» αποκάλυψε ότι ήταν αυτήκοος μάρτυρας σε συνομιλία του παράγοντα Γκουίντο Νάνι της Τορίνο, και του παίκτη Λουίτζι Αλεμάντι της Γιουβέντους, προσφέροντάς του 25.000 λιρέτες για να έχει μειωμένη απόδοση (αλλά ο Αλεμάντι ήταν από τους καλύτερους του γηπέδου)! Η καταγγελία για το «Caso Allemandi», ως έμεινε στην ιστορία, έκανε άνω κάτω το calcio και η απόφαση ήταν στη διακριτική ευχέρεια της λίγκας, δηλαδή του Αρπινάτι. Ο οποίος αποφάσισε όχι μόνο η Τορίνο δεν θα έπαιρνε το πρωτάθλημα αλλά ούτε και η Μπολόνια, για να μη κατηγορηθεί για εύνοια προς την ομάδα που είχε υπηρετήσει νωρίτερα από διάφορες θέσεις! Εξ ου και το πρώτο πρωτάθλημα της Ιταλίας δεν έμελλε να έχει πρωταθλητή…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates