Social Icons

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος. Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονος Φωστίνη


Με μία λαμπρή μεν αλλά και απέριττη τελετή, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της
προτομής του Μητροπολίτου Κυρού Παντελεήμονος (Φωστίνη), ιδρυτή του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος, στο προαύλιο του οποίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, μαζί με τους εκπροσώπους της πολιτείας, του Στρατού, των Προσκόπων και των εκπολιτιστικών Σωματείων προσήλθαν πιστοί, κόσμος από τις γύρω συνοικίες των Λιβαδίων, το Βροντάδο και την πόλη της Χίου στις 11.00 π.μ. της Κυριακής 3 Μαρτίου 2019.

Την προτομή αποκάλυψε, ο Υποδιοικητής της 96 ΑΔΤΕ, Δ. Αντωνάτος ανάμεσα στους ήχους της Φιλαρμονικής και το τιμητικό άγημα των προσκόπων και αμέσως μετά τον χαιρετισμό στην εκδήλωση, της δωρήτριας της προτομής Μαρίας Τσίγκου-Κατσίνα, ανέγνωσε η Δώρα Βαβούλα, μέλος του Δ.Σ. του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος.
Η δωρήτρια αναφέρει στην επιστολή της ότι «η θεία οικονομία βοήθησε να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό εις διπλούν με τη μία προτομή να κοσμεί την ιδιαίτερη πατρίδα μας, το Κρανίδι Ερμιονίδος Αργολίδος γενέθλια γη του Μητροπολίτη και σήμερα ατενίζουμε με σεβασμό και δέος μια δεύτερη στο φιλόξενο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος στη Χίο, που είναι αφιερωμένη στο πολύκοπο και πολυδάπανο κοινωνικό έργο του, που άφησε το στίμα του, όχι μόνο στη Χίο που ήταν Μητροπολίτης, αλλά και σ' ολόκληρη τη Ελλάδα». Η δωρήτρια δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για λόγους ανωτέρας βίας όπως διεμήνυσε με το χαιρετισμό της.
Χαιρετισμό για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτου κυρού Παντελεήμονα (Φωστίνη), απέστειλε και το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου, τον οποίο ανέγνωσε η Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος Άννα Μπόη.
Τα μέλη του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου χαιρέτισαν τους συνεχιστές του έργου του Μητροπολίτη Φωστίνη στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος στη Χίο που κρατούν ψηλά και άσβεστη τη μνήμη του 56 χρόνια τώρα. Όπως και η δωρήτρια έστειλε στεφάνι που κατατέθηκε στη συνέχεια στην προτομή του Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη, έτσι και τα μέλη του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου έστειλαν και κατέθεσαν στεφάνι και ανέφεραν στην επιστολή τους «σεβαστέ μας, μακαριστέ Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμων Φωστίνη, σου στέλνουμε σαν Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου και σαν Κρανίδι αυτό το στεφάνι, από ελιά φτιαγμένο από μας με πολλή αγάπη, σαν ελάχιστη τιμή σε 'σένα που σου αξίζουν τιμές από ολόκληρο το Κρανίδι για το έργο σου στη Χίο και σε ολόκληρη την Ελλάδα...υποκλινόμαστε, προσκυνούμε όλοι οι Κρανιδιώτες αυτή την ώρα τη μνήμη σου. Θα έρθουμε κι εκεί να σε προσκυνήσουμε την ημέρα της εορτής σου το καλοκαίρι».

«Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα, ότι είδαν οι οφθαλμοί μου κατά το ρήμα σου, την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων, που κολυμπούσαν στο νερό της θάλασσας 56 ολόκληρα χρόνια και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου Μητροπολίτη κυρού Παντελεήμονος Φωστίνη...» είπε με την έναρξη της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος, Παναγιώτης Καλαμπόκης και τόνισε τόσο τη φιλανθρωπική δράση του Μακαριστού και τιμώμενου Μητροπολίτη που ακόμα και σήμερα συνεχίζεται με τις δωρεές υποτροφιών σε φοιτητές και άλλα πολλά, από τα χρήματα που άφησε με τη διαθήκη του με την οδηγία να χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, όσο και τους αγώνες του για την πατρίδα, όταν μετέφερε με το Τζιπ του και φυγάδευσε αντιστασιακούς πατριώτες και στη συνέχεια αφού τον επικήρυξαν οι γερμανοί, διέφυγε ο ίδιος στο Κάϊρο, όπου η αυτοεξόριστη ελληνική κυβέρνηση, της εποχής της γερμανικής Κατοχής, τον ανακήρυξε Μητροπολίτη των Ενόπλων Ελληνικών Δυνάμεων.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος Παναγιώτης Καλαμπόκης απένειμε το παράσημο του Αργυρού Σταυρού (με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.) στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, για την αγάπη του και την υποστήριξη του, στο έργο του φιλανθρωπικού σωματείου του τάγματος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ετέλεσε την Επιμνημόσυνη Δέηση, γονυπετής, ενώπιων των λειψάνων και της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονος Φωστίνη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, οι προσκεκλημένοι με τη μουσική της Φιλαρμονικής έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, τα οστά επιστράφηκαν στο οστεοφυλάκιο, έγινε επίσκεψη στο μνημείο που είναι στην άκρη του κήπου του Ιερού Τάγματος και η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα κέρασμα που παρατέθηκε στις αρχές του τόπου που παραβρέθηκαν και στον κόσμο.
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονος Φωστίνη παραβρέθηκαν, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξενάκης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο υποψήφιος Δήμαρχος, πρώην Βουλευτής και Πρόεδρος του ''Λέοντα Αλλάτιου'' Κώστας Τριαντάφυλλος και αρκετοί πολιτευτές, η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Κοραή, οι Πρόεδροι του ''Γεώργιου Βούρου'', του Φιλοτεχνικού, του ΦΟΒ και εκπρόσωπος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων. Εκπρόσωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Λ.Α.Σ. δεν παραβρέθηκαν. Έχουν ανακοινωθεί δημοσιεύσεις τους, που στηλιτεύουν την αντικομουνιστική δράση του Μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος, και όλα τα αξιοσέβαστα μέλη του μαζί με τον πολύ αγαπητό και σεβαστό πρόεδρό του, πάντα συνδράμουν στις ανάγκες των ανθρώπων και των οικογενειών που χρειάζονται τη βοήθειά τους, υλική, χρηματική και ηθική...και αυτό το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όλοι οι κάτοικοι των Λιβαδίων.
Το ρεπορτάζ είναι από το www.alithia.gr/ και το επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Δ. Ζαφείρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates