Social Icons

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ


Με την Δώρα Γαλανοπούλου
 φυσικοθεραπεύτρια


@Πώς… μεταφράζεται το αυχενικό σύνδρομο στην ιατρική και ποια είναι η συχνότητα εμφάνισής του;
Το αυχενικό σύνδρομο αποτελεί

την παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο του μυοσκελετικού συστήματος της αυχενικής περιοχής, χωρίς την εμφανή ύπαρξη φλεγμονής ή τραυματισμού. Το 70% των ενηλίκων παρουσιάζουν ευαισθησία στην περιοχή του αυχένα, ενώ τουλάχιστον στο 20% θα συνδυαστεί και με χρόνιο πόνο.
@Αιτίες?
Κακή στάση
Stress
Ηλικία
Η βράχυνση των μυών είναι βασικό χαρακτηριστικό των μυοσκελετικών συνδρόμων.
@Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ως μία εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία;
Βελονισμός είναι η παρεμβατική ιατρική θεραπεία λειτουργικών ανατάξιμων παθήσεων, με την εισαγωγή βελονών από ευγενή μέταλλα σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος, βάσει διεθνών πρωτοκόλλων.
@Ποια η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην προκειμένη περίπτωση;
Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική αγωγή χωρίς παρενέργειες, χωρίς φαρμακευτική αλληλεπίδραση, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90%.
Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στο αυχενικό σύνδρομο καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το NIH (National Institutes of Health) της Αμερικής δημοσίευσαν το 1990 κατάλογο ενδείξεων Ιατρικού Βελονισμού, τον οποίο υιοθέτησε η IASP (International Association for the Study of Pain) και στον οποίο κατέταξε το σύνδρομο, ανάμεσα σε 40 παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το βελονισμό.
@Τι άλλο θα πρέπει να προσέξει ο ασθενής, ώστε να ενισχύσει τη θεραπεία για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα;
Επιβάλλεται να γίνουν κάποιες μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές σε ορισμένες κακές συνήθειες της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα: θα πρέπει το κάθισμα, το γραφείο και ο υπολογιστής να προσαρμοστούν στις κατάλληλες αποστάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται ο αυχένας και γενικά η σπονδυλική στήλη. Ο ασθενής να κάνει συχνά μικρά διαλείμματα, αν μιλάει αρκετή ώρα στο τηλέφωνο ν’ αποφεύγει να κρατά το ακουστικό μεταξύ του αφτιού και του ώμου του, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου να μην προτιμά την πρηνή στάση (μπρούμυτα), να μην κοιμάται με πολλά μαξιλάρια και να προτιμήσει τ’ ανατομικά στρώματα. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο βελονισμός μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από τα συμπτώματα του συνδρόμου, δεν μπορεί, όμως, να αποτρέψει τη συνεχόμενη μηχανική καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης, λόγω της κακής στάσης ή του τραυματισμού. Δεν μπορεί, επίσης, να θεραπεύσει παθολογοανατομικά αίτια (π.χ. κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.) που οδηγούν στην εμφάνιση του συνδρόμου. Η θεραπευτική άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates