Social Icons

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τηλεδιάσκεψη Δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου με τους νέους της Ερμιόνης που θα συμμετείχαν στο έθιμο των Θεοφανείων “Γιάλα – Γιάλα”

 

Στην τηλεδιάσκεψη με θέμα το Ερμιονίτικο έθιμο "Γιάλα - Γιάλα" που ολοκληρώθηκε πριν από

λίγα λεπτά, συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο και τους νέους που υπό άλλες συνθήκες θα πραγματοποιούσαν το έθιμο αυτό, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ερμιόνης, Ιωσήφ Μερτύρης, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π., Δαμιανός Κουτούβαλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, Ιωσήφ Γανώσης. 

Ο Δήμαρχος αφού ευχήθηκε Υγεία και κάθε καλό για το Νέο Έτος στους συμμετέχοντες, ανέφερε μεταξύ άλλων επί του θέματος : 

"Γνωρίζω πολύ καλά την προσμονή σας να" παραλάβετε τη σκυτάλη" για να συνεχίσετε κι' εσείς με την σειρά σας ένα έθιμο που έχει μια πλούσια και ιστορική παράδοση.

Μια παράδοση που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. 

Το ξεχωριστό Ερμιονίτικο έθιμο του" Γιάλα Γιάλα" τιμά τη ναυτοσύνη της περιοχής μας και βρίσκεται μέσα στις καρδιές όλων των Ερμιονιτισσών και των Ερμιονιτών.

Λόγω των συνθηκών, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι λόγω της προστασίας του υπέρτατου αγαθού της Δημόσιας Υγείας, πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες της Πολιτείας και της Επιστημονικής Κοινότητας της Χώρας.

Αυτή την ώρα καλούμαστε όλες και όλοι μαζί να δώσουμε τον δικό μας αγώνα με απόλυτη υπευθυνότητα ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την "περιπέτεια" που έχει αλλάξει τη ζωή μας, τις καθημερινές μας συνήθειες και τις κοινωνικές μας δραστηριότητες που δίνουν "πνοή" στον τόπο μας.

Τα ήθη και έθιμα μας, ο σεβασμός στην παράδοση του τόπου μας, η λαογραφία μας και ο τοπικός μας πολιτισμός, είναι η δική μας "ταυτότητα" και είναι χρέος όλων μας αυτή η "ταυτότητα" να παραμείνει αναλλοίωτη.

Αγαπητά μου παιδιά,

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού, (για την αντιμετώπιση του covid-19), μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η ανθρωπότητα θα νικήσει την πανδημία.

Του χρόνου, θα γιορτάσουμε όπως πρέπει το μοναδικό μας έθιμο χάρη στο οποίο η Ερμιόνη γίνεται θετικό σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. Το "Γιάλα Γιάλα".

Γνωρίζετε από τις διηγήσεις των παλαιότερων για την ιστορία αυτού του μοναδικού εθίμου.

Γνωρίζετε ότι μέσα από τη συμμετοχή τους, οι νέοι της Ερμιόνης, έχουν συμβάλλει ώστε το έθιμο αυτό να έχει συνέχεια. Θυμούνται πάντοτε με συγκίνηση και αγάπη τις δικές τους εμπειρίες.

Στα Θεοφάνεια του 2022, (μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά), θα έχετε και εσείς αυτή τη μοναδική χαρά.

Να βιώσετε μέσα από τη δική σας συμμετοχή το έθιμο του "Γιάλα Γιάλα".

Να στολίσετε τις βάρκες, να φορέσετε την παραδοσιακή Ερμιονίτικη ναυτική ενδυμασία, να τραγουδήσετε τα όμορφα και χαρακτηριστικά στιχάκια του "Γιάλα Γιάλα" σε κάθε γωνιά και σε κάθε σοκάκι της Ερμιόνης και να πέσετε στο νερό για να πιάσετε Τον Σταυρό και Την Εικόνα.

Τα Αγιασμένα ύδατα περίμεναν οι ναυτικοί μας, οι ψαράδες μας και οι σφουγγαράδες μας ώστε να μπαρκάρουν για να έχουν την ευλογία απο την εκκλησία μας.

Αυτό επίτασσε η Ορθόδοξη Πίστη τους, η καρδιά τους και η Θρησκευτική τους συνείδηση.

Αγαπητά μου παιδιά,

Σας εύχομαι να έχετε καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία και ευτυχία στις ζωές σας.

Του χρόνου, θα γιορτάσουμε μαζί το έθιμο αυτό.

Θα έχετε την τιμή και την ευλογία, να είστε οι συνεχιστές του "Γιάλα Γιάλα" και να παραδώσετε τη "σκυτάλη της συνέχειας" στους επόμενους.

Εσείς είστε άλλωστε το μέλλον αυτού του τόπου.

Είμαι βέβαιος ότι θα "χαράξετε αυτό το μέλλον" με "οδηγό" σας τον σεβασμό στις παραδόσεις μας και στην κληρονομιά μας.

Μια κληρονομιά που σας ευχόμαστε όλοι να την εμπλουτίσετε για να φτάσει ο τόπος μας ψηλότερα."

Με την σειρά τους οι συμμετέχοντες στην συζήτηση αντάλλαξαν ευχές, μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους και συζήτησαν για τον τρόπο διεξαγωγής του "Γιάλα - Γιάλα" την επόμενη χρονιά. 

Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates