Η προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως όλα εξαρτώνται
από τις επιλογές, το μεράκι και τη μαστοριά της νοικοκυράς- και των βοηθών- έτσι ώστε όλοι να μείνουν ευχαριστημένοι.
Εμείς εδώ στο Sport-Ermionida αν και είμαστε αθλητικό blog ψάξαμε να σας προσφέρουμε συνταγές Ελληνικές με κρέατα όπως η γίδα και το χοιρινό τα οποία υπάρχουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Ελπίζουμε σε όσους δοκιμάσετε κάποια από τις δύο συνταγές να μείνετε ικανοποιημένοι από την επιλογή σας.
Καρέ μαύρου χοίρου στην γάστρα
Υλικά για τέσσερα άτομα
·
Ένα καρέ μαύρου χοίρου γύρου στο κιλό.
·
Δύο μέτρια κρεμμύδια
·
Τρείς σκελίδες σκόρδο
·
Φρέσκο Θυμάρι
·
Άγριες ρίζες( μαϊντανού, μάραθου, σέλινου,
πατάτας, παντζαριού και καρότου).
·
Ένα ποτήρι κονιάκ
·
Ένα ποτήρι κρασί
·
Μοσχαρίσιο ζωμό.
Εκτέλεση : Κόβουμε όλες τις ρίζες στο μέγεθος που θέλουμε.
Αλατοπιπερώνουμε το καρέ, θωρακίζουμε στο τηγάνι όλα τα βότανα τα κρεμμύδια, το
σκόρδο και τα λαχανικά , τα οποία έχουμε κόψει. Φλαμπάρουμε με το κονιάκ ,
σβήνουμε με το κρασί , προσθέτουμε το ζωμό και τα ψήνουμε στην γάστρα για δύο με δυόμιση
ώρες στους 160ο C.
Μετά το σερβίρουμε.
·
Ένα μπούτι γίδας
·
Ένα ποτήρι λευκό κρασί
·
Ένα καρότο
·
Ένα Σέλινο
·
Ένα πράσο
·
Ένα κρεμμύδι
·
Κοτσάνια μαιντανού
·
500 γραμ. φλωμάρια Λήμνου
·
Μία ντομάτα ψιλοκομμένη
·
150 γρ. απάκι Κρητικό
·
Ελαιόλαδο
·
Φασκόμηλο
Για την μαρινάδα
·
Εκατό γραμμάρια χοντρό αλάτι
·
Δάφνη, μπαχάρι, θυμάρι. Δεντρολίβανο.
·
Φλούδες από δύο λεμόνια
Εκτέλεση : Βάζουμε αποβραδίς το κρέας στην μαρινάδα (για 12
ώρες). Την επόμενη ημέρα το ξεπλένουμε και το θωρακίζουμε . Κάνουμε ένα mirepoix στην
γάστρα με καρότο , σέλινο, πράσο, κρεμμύδι και κοτσάνια μαιντανού , τα
τοποθετούμε επάνω στο κρέας και το ψήνουμε στους 170o C. Σβήνουμε με λευκό κρασί ,
προσθέτουμε νερό και ελέγχουμε τακτικά , συμπληρώνοντας αν χρειάζεται την
ελάχιστη ποσότητα νερού , για να γλασαριστεί. Σοτάρουμε τα φλωμάρια σε ελαιόλαδο με κρεμμύδι , προσθέτουμε
ψιλοκομμένη ντομάτα με λίγο ζωμό (γίδας ή κότας) και προαιρετικά λίγο λημνιώτικο
τυρί (Μελίχλωρο ή βολάκι) .
Τέλος σοτάρουμε ελαφρώς σε ελαιόλαδο λίγο Κρητικό απάκι με
λίγο φασκόμηλο και το προσθέτουμε και αυτό στα φλωμάρια.
Σημ : Τι είναι το mirepoix.( Μιρεπουά).
Είναι μία μια βάση ανάμεικτων λαχανικών, παραδοσιακά
καρότο, κρεμμύδι και σέλινο, που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν σάλτσες,
σούπες και μαγειρευτά κατσαρόλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου