Social Icons

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Οι Ινδοί Σιχ της Ερμιονίδας προσεύχονται για τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.

Οι περισσότεροι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 20 χρόνια οπότε την θεωρούν
και δικό τους τόπο . Ο λόγος για τους Ινδούς Σιχ  της Ερμιονίδας οι οποίοι ευαισθητοποιημένοι από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττική με τους 91 και ίσως περισσότερους νεκρούς διοργάνωσαν μία ξεχωριστή τελετή για αυτούς .


Από την  Δευτέρα (30/7) μέχρι και την Κυριακή (5/8) κάθε βράδυ  στον Ινδουιστικό Ευκτήριο Οίκο  «ΣΑΡΜΠΑΤ ΝΤΑ ΠΑΛΑ-ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» πού βρίσκεται στην περιοχή Αγία Μαρίνα  στο Κρανίδι μαζευόνταν όλοι και έκαναν προσευχές για τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς. Και σε όλο αυτό το διάστημα της μίας εβδομάδας υπήρχε ένας ειδικός χώρος όπου  μαζευαν χρήματα τα οποία θα τα δώσουν για την ενίσχυση των ανθρώπων πού επλήγησαν από τις φωτιές.
Βρεθήκαμε στον χώρο του στον Ινδουιστικό Ευκτήριο Οίκο  για λογαριασμό τηλεοπτικού καναλιού της Ινδίας . Πραγματικά πήγαμε με δισταγμό αφού δεν γνωρίζαμε τι θα βρίσκαμε. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας μας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος τους με μέλη της κοινότητας ντυμένοι στις παραδοσιακές τους ενδυμασίες όπου μίλησαν για το συγκεκριμένο γεγονός. Δίπλα υπήρχαν οι γυναίκες τους όπου ήταν και αυτές ντυμένες με πολύχρωμες  παραδοσιακές φορεσιές.

Στην συνέχεια για να μπούμε στο κτήριο  τους έπρεπε να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να φορέσουμε μαντήλι στο κεφάλι. Παντού ακούγονται προσευχές. Μπαίνουμε στην μεγάλη αίθουσα όπου κάτω είναι στρωμένη με ένα τάπητα και στο βάθος υπάρχει ο Granthi (ο ιερέας της ινδικής εκκλησίας), ο οποίος απαγγέλλει τις γραφές από το βιβλίο πού έχουν γράψει οι δέκα γκουρού  και δίπλα του, άλλοι δύο άνδρες ντυμένοι στα λευκά επαναλάμβαναν τα ίδια λόγια. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο μέρος μέσα στο χώρο όπου υπήρχαν τουμπερλέκια και ένα μουσικό όργανο πού έμοιαζε με μικρό πιάνο. Αφού έψαλαν για δέκα περίπου λεπτά στην συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι και με τα χέρια στην μέση και έψαλαν για τους νεκρούς της φωτιάς.

Μετά το τέλος  κατεβαίνουν στον κάτω όροφο όπου σερβίρεται φαγητό σε  δίσκους. Η θρησκεία τους απαγορεύει το κρέας, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτό γιατί η φιλοσοφία τους είναι να μην μολύνουν με τίποτα τον οργανισμό τους. Σερβίρονται στο πάτωμα. Το φαγητό είχε ινδική πίτα, ρυζόγαλο και φακές. Αφού τελειώσουν   το φαγητό  πάνε  τον δίσκο  στους νεροχύτες όπου θα τον πλύνουν, και μετά μπορούν να κάνουν οτιδήποτε ,αλλά όχι ενδιάμεσα. Είναι προσβολή.
Σε ερώτηση Για ποιον λόγο βγάζουμε τα παπούτσια μας και πλένουμε τα πόδια μας πριν μπούμε; Η απάντηση ήταν : «Από τα παπούτσια καταλαβαίνεις καμιά φορά ποιος είναι πλούσιος και ποιος φτωχός. Τα βγάζουμε λοιπόν και πλένουμε τα πόδια και τα χέρια μας για να μπούμε καθαροί όπως ήρθαμε στον κόσμο αυτό.»

Ρεπορτάζ : Κοσμας Γεωργίου
Καμερα : Ιωάννα Γεωργίου

ΒΙΝΤΕΟ



ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Granthi  απαγγέλλει τις γραφές με ευλάβεια, αντηχούν απ' άκρη σ'άκρη.



Η τελετουργία της απαγγελίας του Ιερού Βιβλίου που έχουν γράψει οι 10 γκουρού.




Πλησιάζουν τον κληρικό και αφού προσευχηθούν, σηκώνουν τα χερια προς το μέρος του και παίρνουν το καθαγιασμένο 'αντίδωρο', που τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν την προσευχή.












Οι γυναίκες παρακολουθούν την λειτουργία, χωρίς τους άντρες τους, με ευλάβεια.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates