Social Icons

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΜΑΛΑΞΗ -Ένας τρόπος να μάθεις το σώμα σου και τον εαυτό σου….!

Δώρα Γαλανοπούλου Φυσικοθεραπεύτρια , Ipnf therapist, Manual therapist, Βιοιατρικός βελονισμός.


Από την πρώτη μας αναπνοή η ανάγκη για επαφή είναι έκδηλη, ο τρόπος

έκφρασης της μητρικής αγάπης και της αποδοχής είναι το χάδι . Μια ζωτική εμπειρία λοιπόν τόσο βαθειά τυπωμένη και συνοδευμένη με τρυφερά συναισθήματα μπορεί να πυροδοτήσει δυνάμεις θεραπείας και αίσθηση ευφορίας. Οι λαοί όλου του κόσμου χρησιμοποιούσαν την ανατριψη στην ιατρική τους από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης και άλλοι θεραπευτές μελετούν την κλινική αποτελεσματικότητα της μάλαξης και τις τεχνικές της. Μέσα στους αιώνες η μάλαξη έχει υπάρξει βασικό συστατικό της φροντίδας της υγείας, για άλλους μαγικό φίλτρο, για άλλους έχει θεωρηθεί placebo , έχει χρησιμοποιηθεί σαν πολυτέλεια, έχει υπηρετήσει χώρους αυστηρά επιστημονικούς, έχει απασχολήσει ιατρικές έρευνες.

Ποια είναι η πραγματικότητα? Είναι τέχνη ή επιστήμη? Είναι πολυτέλεια ή απαραίτητη θεραπευτική παρέμβαση?
Όλα είναι σχετικά! Ο θεραπευτής για να εκτελέσει την μάλαξη είναι απαραίτητο να γνωρίζει ανατομία, παθοφυσιολογία καθώς και νευροεπιστήμες. Αλλά είναι και τέχνη γιατί είναι μια δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα ανθρώπινα συναισθήματα, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα, με κύριο αποτέλεσμα την χαλάρωση. Πόσο πολυτέλεια μπορεί να θεωρηθεί αυτό? Όταν σύμφωνα με την ιατρική πολλές ασθένειες προκαλούνται ή επηρεάζονται από τον άγχος. Μια παρέμβαση που μπορεί να πυροδοτήσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο ασφάλεια και χαλάρωση πόσο απέχει από το θεραπευτικό προσδωκούμενο?

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μάλαξη είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, στη φροντίδα των επιπτώσεων του καρκίνου, την ψυχική υγεία, την ανακούφιση των πόνων της ινομυαλγίας και στους πονοκεφάλους. Ως θεραπευτική παρέμβαση υπηρετεί τους κανόνες της επιστήμης αλλά αναπόφευκτα ως μέθοδο χαλάρωσης η αποτελεσματικότητα της επηρεάζεται από τη θεραπευτική σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates