Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει για μαύρο χρήμα στο… ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο
Σε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγή δεν συμμαζεύεται και οι τράπεζες διαγράφουν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες-μπαταχτσήδες, η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών ψάχνει για μαύρο χρήμα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, συγκεκριμένα στα σωματεία από τις γειτονιές της Αθήνας.
Είναι αυτονόητο ότι η παραοικονομία βλάπτει σοβαρά την… υγεία της πραγματικής οικονομίας. Σίγουρα όμως η πηγή του μεγάλου προβλήματος με τα αδήλωτα έσοδα και τη μη είσπραξη φόρων δεν βρίσκεται στους συλλόγους των τοπικών πρωταθλημάτων.
Κανένας δεν πρέπει να μένει ανεξέλεγκτος, αλλά η παραοικονομία δεν «φουντώνει» από τα λεφτά που δίνει ο μανάβης, ο φούρναρης ή ο κρεοπώλης για να ενισχυθεί μια ομάδα που αγωνίζεται στο αθηναϊκό ή το πειραϊκό πρωτάθλημα.
Από αυτές τις μικρο-χορηγίες πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι μετακινήσεις του σωματείου. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις.
Είδος προς εξαφάνιση
Αλλού γίνεται το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής, αλλά στην παρούσα φάση, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, οι «Ράμπο» θα κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία σωματείων… αλάνας.
Οι ομάδες λαμβάνουν ελάχιστη ή μηδενική επιχορήγηση από το κράτος και στη συντριπτική τους πλειονότητα φυτοζωούν. Και αν δεν τις συντηρούσαν οι μικροεπιχειρηματίες της γειτονιάς όπου είναι η έδρα τους, οι περισσότερες από αυτές θα είχαν κατεβάσει ρολά και θα είχαν διαλυθεί.
Οι φίλαθλοι δεν πάνε πλέον στα γήπεδα, ενώ οι χορηγοί είναι είδος προς… εξαφάνιση. Οχι μόνο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αλλά και στο επαγγελματικό.
Σε περίπου 30 σωματεία του αθηναϊκού ποδοσφαίρου εστάλη το ακόλουθο έγγραφο από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος:
«Θέμα: Ζητούνται στοιχεία.
Στο πλαίσιο εκτέλεσης της παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με αριθμό ΑΒΜ 122/2020 για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, παρακαλούμε όπως εντός 10 ημερών από τη λήψη του παρόντος να προσκομίσετε στην υπηρεσία μας αντίγραφα των κάτωθι αναφερόμενων τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων του συλλόγου (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ακαδημίας) που καταλαμβάνουν τα διαχειριστικά έτη 2018 και 2019:
α) Μητρώο μελών,
β) Πρακτικών συνεδριάσεων γενικών συνελεύσεων,
γ) Πρακτικών συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου,
δ) Εσόδων – εξόδων,
ε) Περιουσιακών στοιχείων,
στ) Πρωτοκόλλου εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων,
ζ) Αποδείξεις εσόδων (είσπραξης συνδρομών, τιμολόγια επιχορηγήσεων) συμπεριλαμβανομένων και των εκδοθέντων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων,
η) Παραστατικά δαπανών (ΑΛΠ, τιμολόγια, τίτλοι κτήσης, ΑΠΥ).
Πλέον των ανωτέρω να προσκομιστούν και τα τυχόν διπλότυπα πληρωμής φόρων και τελών για τις ανωτέρω διαχειριστικές περιόδους».
Να μπουν κανόνες
Η έρευνα σαφώς και πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί, όμως το ίδιο το κράτος πρέπει να (επι)βάλει κάποιους κανόνες για να μην οδηγούνται τα σωματεία, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές σε φοροδιαφυγή, έστω και μικρής κλίμακας.
Ενας νεαρός ποδοσφαιριστής μπορεί να παίρνει από τον σύλλογό του 400 ευρώ τον μήνα, αλλά είναι σίγουρο ότι δαπανά μεγαλύτερο ποσό στα οδοιπορικά του και στη διατροφή του.
Επιπλέον, πρέπει να λυθεί και το θέμα της ασφάλισης για τους απασχολούμενους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ΕΦΚΑ μπουκάρει ακόμη και στη διάρκεια αγώνων επιβάλλοντας πρόστιμα (10.500 ευρώ!) για ανασφάλιστη εργασία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου