Social Icons

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Το «βουλώστε το» του Ζοσέ που… γέννησε ένα ντέρμπι


Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος


Κάθε ντέρμπι στην Αγγλία έχει και το… αίτιο (της αντιπαλότητας): είτε τοπικιστικό,
όπως το Σίτι – Γιουνάιτεντ, είτε από κάποιους αγώνες που άναψαν τη… σπίθα, όπως το Τσέλσι – Τότεναμ, είτε κοινωνικό όπως το Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ. Υπάρχει βέβαια και το Τσέλσι – Λίβερπουλ, «a 21st century rivalry» όπως το αποκαλούν στο Νησί, ήτοι η αντιπαλότητα του 21ου αιώνα.
Το εν λόγω… ντέρμπι «γεννήθηκεστις 27 Φεβρουαρίου του 2005 και τη σπίθα άναψε η χειρονομία του Ζοσέ Μουρίνιο μετά από αυτογκόλ του Στίβεν Τζέραρντ, στον τελικό του League Cup που εντέλει κατέκτησαν οι Λονδρέζοι με 3-2 στην παράταση. Μια κίνηση που… ξεσήκωσε τους οπαδούς των «reds», με οργή… Το «βουλώστε το» το σχολίασε ο Special One μετά το ματς, λέγοντας ότι σέβεται τους οπαδούς της Λίβερπουλ και ότι ήταν μήνυμα για τον Τύπο της Αγγλίας και όχι για αυτούς.
Η… εκδίκηση των «κόκκινων» ήρθε δύο, και κάτι, μήνες μετά, στις 3 Μαΐου στον ημιτελικό του Champions League με το γκολ-φάντασμα του Λουίς Γκαρσία και την πρόκριση στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Μουρίνιο… απασφάλιζε: «Μπορεί κανείς να πει ότι χάσαμε από γκολ του επόπτη. Δεν σκόραραν σε δύο ματς και όμως μας νίκησαν, πώς γίνεται;».
Η… κόντρα συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Κορυφαίο ματς μεταξύ τους, και δείγμα της αντιπαλότητας, στην τρέχουσα δεκαετία ήταν αυτό της 27ης Απριλίου 2014, με το περιβόητο… γλίστρημα του Τζέραρντ και τη νίκη της Τσέλσι με 1-0 στο «Ανφιλντ» από γκολ του Ντεμπά Μπα και σκορ που, πρακτικά, στέρησε από τη Λίβερπουλ το πρωτάθλημα…
Ντέρμπι βέβαια έχουμε και στα… καθ’ ημάς σήμερα. Και χρειάστηκε, δίνοντας… ασίστ στα σημερινά, να περάσουν 60 χρόνια στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας για να συμβεί κάτι… μοναδικό: να διεξαχθούν την ίδια μέρα τα ντέρμπι της Αττικής (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός) και της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ – Αρης)! Ποτέ άλλοτε, μάλιστα, η κλήρωση δεν είχε φέρει το… ζευγάρωμα στην ίδια αγωνιστική.
Δύο στατιστικά που ενδιαφέρον: μόνο τρία ντέρμπι του παρελθόντος έχουν διεξαχθεί μήνα Σεπτέμβριο για τους δύο «αιώνιους» και όλα έληξαν… ισόπαλα. Στο δε ΠΑΟΚ – Αρης ο «δικέφαλος» «τρέχει» αήττητο εννέα ετών και 3-7-0 σε δύο διοργανώσεις, ήτοι από τ0 0-1 (με Χαβίτο) στις 3 Οκτωβρίου 2010 στην Τούμπα.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά Κυριακής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates