Social Icons

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Αθλητικό νομοσχέδιο: Τέλος σε ισόβιους προέδρους - Δελτίο άθλησης σε πρόσφυγες και μετανάστες .



Πέντε από τις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχέδιο φέρνουν φρέσκο αέρα στον ελληνικό αθλητισμό. Τι ακριβώς προβλέπεται για ΔΣ, θητείες, γυναίκες, ελέγχους και αιτούντες άσυλο...


Δημοκρατικές τομές που είχε ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός οι οποίες όμως προκαλούν ήδη αντιδράσεις στο κατεστημένο φέρνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που σύντομα θα έρθει στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Κυριότερη εξ αυτών είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η ποσόστωση φύλου για τα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, μέτρο που λαμβάνεται για να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών σ' αυτά. Μέχρι σήμερα, το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια ανέρχεται μόλις στο 5%! Με το νέο νόμο όμως το 33% των ΕΚΛΕΓΜΈΝΩΝ (και όχι απλώς των υποψηφίων) θα πρέπει να είναι γυναίκες. Γίνεται, άρα, σαφές ότι οι ομοσπονδίες θα πρέπει να κάνουν άνοιγμα στο γυναικείο φύλλο όπως και να έχει.

Στο εξής οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων θα γίνεται με το σύστημα της καθαρής απλής αναλογικής, μέτρο που αποτελούσε βασική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για το χώρο του αθλητισμού. Θα κατατίθεται ένα ψηφοδέλτιο και τα μέλη θα αναδεικνύονται με σταυροδοσία. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα να υπάρχουν και ξεχωριστοί συνδυασμοί. Ο εκάστοτε συνδυασμός όμως θα πρέπει να διαθέτει αριθμό υποψηφίων ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των θέσεων εκλογής.

Καθιερώνεται επίσης συγκεκριμένος αριθμός θητειών για τις εκτελεστικές θέσεις των διοικητικών συμβουλίων. Μετά από δύο συνεχόμενες ή τέσσερις συνολικά θητείες το ίδιο μέλος δεν επιτρέπεται να εκλεγεί σε εκτελεστική θέση που έχει δικαίωμα υπογραφής.

Η συγκεκριμένη διάταξη, που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, συμπεριλήφθηκε για να σταματήσει το φαινόμενο των ισόβιων προέδρων στις αθλητικές ομοσπονδίες. Θα αρχίσει όμως να ισχύει από την ψήφιση και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Ο διαχειριστικός έλεγχος των ομοσπονδιών (γι' αυτές που εξασφαλίζουν κρατική επιχορήγηση από 50.000 ευρώ και πάνω) περνάει πλέον στα χέρια του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης. Ξεκαθαρίζεται ρητώς στις σχετικές διατάξεις ότι έναντι του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης δεν ισχύει οποιοδήποτε φορολογικό, τραπεζικό και χρηματιστηριακό απόρρητο. Κοινώς, η έρευνα δεν θα σταματά πουθενά και για κανένα λόγο.

Από εκεί και πέρα αν ο ΓΕΔΔ διαπιστώνει παραβάσεις αποφασίζει την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης και σε περίπτωση υποτροπής την οριστική διακοπή.

Τέλος, προβλέπεται η απόκτηση δελτίου σε κάθε ελληνικό αθλητικό σωματείο ανθρώπων που έχουν απλά αιτηθεί (και όχι εξασφαλίσει) την παραχώρηση ασύλου. Με την εν λόγω διάταξη έτσι ο ελληνικός αθλητισμός ανοίγει τις πόρτες του σε πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει άσυλο στην ελληνική επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταία νέα
 
Blogger Templates